Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Η Χιονάτη και οι 7 Νάνοι ή το πώς έμαθα να αγαπώ τον καθρέφτη μου

- Καθρέφτη καθρεφτάκι μου, ποιά είναι η ομορφότερη στον κόσμο;

- Η Ζιζέλ ή ίσως και η Ναόμι μεγαλιοτάτη...

Η κακιά μητριά της Χιονάτης δεν ζει μόνο στα παραμύθια. Ζει γύρω μας, δίπλα μας, μέσα μας. Μονάχα που αυτή είχε τη δύναμη (ή έτσι πίστευε) να καταστρέψει την Ζιζέλ και έτσι να αναγνωριστεί επιτέλους η αξία της, η μοναδική και ανεπανάληπτη ομορφιά της. Η κακιά μητριά, είναι το κορίτσι της διπλανής πόρτας - όχι η Χιονάτη. Η κακιά μητριά είναι το θύμα της γυναικείας μας ματαιοδοξίας και εμείς μπροστά σ'ένα καθρέφτη ακούμε πάντα την ίδια απάντηση "η Ζιζέλ ή ίσως και η Ναόμι...".

Η μαγεία του Καθρέφτη κρύβεται στις απαντήσεις του, στο πώς αυτός βλέπει πράγματα που εμείς δεν βλέπουμε. Ο Καθρέφτης δεν λέει πάντα την αλήθεια, γιατί το μυαλό μας δεν βλέπει πάντα καθαρά. Παιχνίδια που σου κάνει ο νους καμιά φορά... Πάνω σε ποιά βάση δεδομένων στηρίζει τις απαντήσεις του ο Καθρέφτης; Και βάση ποιών κριτηρίων κτίστηκε αυτή η βάση; Ποιός ειδικός έκανε ποτέ λόγο για BMI <18; Ποιός τρελλός επιστήμονας με το χέρι στο ευαγγέλιο δήλωσε πως λίπος <12% είναι θεμιτό για μια γυναίκα; Και στο κάτω κάτω γιατί η Χιονάτι επειδή είναι άσπρη σαν το χιόνι, να είναι η ομορφότερη ;


Παγιδεύουμε τον εαυτό μας σε ένα κλουβί από καθρέφτες. 360 μοιρών πλήρης, σφαιρική αντανάκλαση. Μαλλιά, πόδια, λεκάνη, στήθος, χέρια, καρδιά... καρδιά; Πώς πέθανε η κακιά μητριά; Την κυνήγησαν οι 7 νάνοι μέχρι την άκρη ενός γκρεμμού, όπου σκόνταψε και χάθηκε. Η κακιά μητριά ήταν παντρεμένη με τον βασιλιά αλλά άφησε 7 νάνους να την οδηγήσουν στο θάνατο. 7 μικροσκοπικά ξωτικά, 7 πλάσματα της φαντασίας, της στέρησαν την πραγματικότητα.

Σταμάτα επιτέλους να πιστεύεις σε παραμύθια...